NANDU VEJCE

24.04.2020

Tak jsme se i my konečně dočkali první snášky nandu vajec!

Nandu vejce váží 400 - 600 gramů a je výjimečné svým složením, které obsahuje 55 % bílku a 45 % žloutku, což dělá chuť lahodnější a jemnější v porovnáním s vejcem slepičím. Podstatná vlastnost vejce se ovšem ukrývá v nutričních hodnotách, které jsou až neuvěřitelně příznivé pro lidský organismus. Bílek obsahuje velké množství bílkovin. Žloutek je zase velkým zdrojem vitamínu D. 

Výhody:

  • Obsahují Omega-3 a Omega-6 nenasycené mastné kyseliny potřebné k řadě klíčových procesu v lidském těle, jako je činnost mozku
  • Nízký obsah cholesterolu
  • Jemná chuť

Snáška je omezená, většinou duben - září, záleží na klimatických podmínkách. V tomto období jsou k odběru! Vhodné i jako dárek a vyfouknutá skořápka na dekorace ;)

Vejce skladujte v lednici, kde vydrží 4-5 týdnů.

A jak takové vejce sníst? Pokud si chcete nechat skořápku, je fajn vejce opatrně naklepnout ostrým nožem (nebo provrtat vrtačkou) a vyfouknout. Jedno nandu vejce se rovná přibližně 10 - 14 ks vajec slepičích. 

- Volské oko - rozklepněte vejce na pánev, přidejte sůl a pepř, případně bylinky. Abyste měli tuhý bílek a žloutek na hniličku, smažte cca 15 min

- Omeleta - Rozkvedlané vejce smažte na mírném ohni 10 - 15 min, přidejte sůl, pepř, případně bylinky. Občas zatřeseme pánvičkou, aby se omeleta nepřichytávala

- Vejce na tvrdo - hrnec naplňte zhruba 1,5 l vody, vložte vejce a přiveďte k varu. Vaříme 35 min. Poté vejce vyjměte a zchlaďte ve studené vodě cca 2 min

- Míchané vejce - rozmíchejte žloutek s bílkem, přidejte sůl a pepř. Na větší pánvi rozehřejte máslo a předejte 100 ml smetany ke šlehání, poté přilijte rozmíchaný obsah vajíčka a za občasného míchaní přidejte nadrobno nasekanou petrželku či pažitku a smažte zhruba 5 - 7 min.

TIP: Míchané vejce lze takto připravit nejen na nedělní snídani, ale také na páteční grilovačce v kotlíku nad ohněm. Servírovat můžete místo na talíři přímo ve skořápce, která poslouží jako originální miska