NANDU VEJCE K SNĚDKU

Nandu vejce váží 400 - 600 gramů a je výjimečné svým složením, které obsahuje 55 % bílku a 45 % žloutku, což dělá chuť lahodnější a jemnější v porovnáním s vejcem slepičím. Podstatná vlastnost vejce se ovšem ukrývá v nutričních hodnotách, které jsou až neuvěřitelně příznivé pro lidský organismus. Bílek obsahuje velké množství bílkovin. Žloutek je zase velkým zdrojem vitamínu D.
Výhody:
- Obsahují Omega-3 a Omega-6 nenasycené mastné kyseliny potřebné k řadě klíčových procesu v lidském těle, jako je činnost mozku
- Nízký obsah cholesterolu
- Jemná chuť
Vejce skladujte v lednici, kde vydrží 4-5 týdnů.
A jak takové vejce sníst? Pokud si chcete nechat skořápku, je fajn vejce opatrně naklepnout ostrým nožem (nebo provrtat vrtačkou) a vyfouknout. Jedno nandu vejce se rovná přibližně 10 - 14 ks vajec slepičích.
- Volské oko - rozklepněte vejce na pánev, přidejte sůl a pepř, případně bylinky. Abyste měli tuhý bílek a žloutek na hniličku, smažte cca 15 min
- Omeleta - Rozkvedlané vejce smažte na mírném ohni 10 - 15 min, přidejte sůl, pepř, případně bylinky. Občas zatřeseme pánvičkou, aby se omeleta nepřichytávala
- Vejce na tvrdo - hrnec naplňte zhruba 1,5 l vody, vložte vejce a přiveďte k varu. Vaříme 35 min. Poté vejce vyjměte a zchlaďte ve studené vodě cca 2 min
- Míchané vejce - rozmíchejte žloutek s bílkem, přidejte sůl a pepř. Na větší pánvi rozehřejte máslo a předejte 100 ml smetany ke šlehání, poté přilijte rozmíchaný obsah vajíčka a za občasného míchaní přidejte nadrobno nasekanou petrželku či pažitku a smažte zhruba 5 - 7 min.
TIP: Míchané vejce lze takto připravit nejen na nedělní snídani, ale také na páteční grilovačce v kotlíku nad ohněm. Servírovat můžete místo na talíři přímo ve skořápce, která poslouží jako originální miska
